Γιώργος Τσανάκας

Όλοι νιώθουν σημαντικοί με τον Μεντιλίμπαρ και ο Ολυμπιακός συνεχίζει τις ποδοσφαιρικές παραστάσεις!

Ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον αμυντικό του ογκόλιθο (Κάρμο) και τη δεξιά του πλευρά (Ροντινέι-Φορτούνης) και τίποτα από αυτά δεν φάνηκε, γιατί με τον Μεντιλίμπαρ άπαντες είναι σημαντικοί.

Η μεταμόρφωση του Ολυμπιακού σε δυόμιση μήνες είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Μια ομάδα που δεινοπαθούσε να νικήσει την Κηφισιά και έχανε με κάτω τα χέρια από τη Λαμία, αποτελεί πιθανότατα το πιο φορμαρισμένο σύνολο των playoffs που είναι ικανό να κερδίσει κάθε αντίπαλο. Φρόντισε να το δείξει στην «OPAP Arena» όπου έπρεπε να γυρίσει πλευρό ο… Θεός για να χάσει, το έκανε στην Τούμπα και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με τον ΠΑΟΚ, το έχει φωνάξει και σε όλη την Ευρώπη.

Το ποδόσφαιρο είναι απλό και η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ φροντίζει να φωνάξει «calma» σε όσους βιάστηκαν να τον τελειώσουν στο πρωτάθλημα. Έγινε πολλές φορές στη σεζόν που διανύουμε, μετά από αρκετά ντέρμπι τα οποία οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να κερδίσουν για διάφορους λόγους. Ακόμα και τώρα, αρκετοί δεν τον υπολογίζουν, βλέποντας το -6. Παρόλα αυτά, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και -3 εφόσον ο Ολυμπιακός πάρει το εξ αναβολής παιχνίδι στην Τούμπα. Και πλέον, με δύο κολλητά ματς απέναντι σε Άρη και Λαμία, οι Πειραιώτες μπορούν να φτάσουν τα πέντε διαδοχικά τρίποντα και να βρεθούν σε απόσταση βολής, όταν οι άλλοι θα φαγώνονται μεταξύ τους, πριν τα τρία ντέρμπι που θα κρίνουν τον τίτλο.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής, ο Ολυμπιακός έδειξε πως δεν καταλαβαίνει ούτε από αλλαγές. Με οκτώ αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με τη ρεβάνς απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, αλλά και την νοοτροπία να μην αλλάζει. Φρεσκάδα και συντονισμένο πρέσινγκ αντικατέστησαν την κούραση, η επιθετική τριπλέτα (Ζέλσον, Ποντένσε, Ναβάρο) ήταν ταχύτατη και δεν πιανόταν ούτε με… λάσο, δημιουργώντας πονοκεφάλους στην άμυνα των φιλοξενούμενων. Οι δύο πρώτοι στο ένας εναντίον ενός αλλά και στον χώρο είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, ενώ ο τελευταίος έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα. Παίζοντας στο όριο διαρκώς, δημιουργούσε προβλήματα με τις κινήσεις του στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ και ήταν θετικότατος.

Ο άξονας των «ερυθρόλευκων» ήταν επίσης εξαιρετικός, με τον Ιμπόρα να λειτουργεί άριστα στο «6» και να δίνει ελευθερία σε Όρτα-Τσικίνιο. Ο πρώτος ανεβοκατέβαζε το τέμπο και κοντρόλαρε τον ρυθμό, ο δεύτερος πρέσαρε ασφυκτικά. Ο Ρίτσαρντς με τις εμφανίσεις του «χτυπά» την πόρτα της ενδεκάδας, ο Κίνι είναι ο τίμιος εργάτης που τα κάνει όλα και συμφέρει. Ο Ρέτσος επανήλθε βελτιωμένος, πέφτοντας βέβαια σε ορισμένα λάθη, και ο Άμπι είναι το… μέλλον. Για τον Τζολάκη δεν χρειάζονται συστάσεις, συνεχίζει από εκεί που το είχε αφήσει.

Το transition των Πειραιωτών ήταν εκπληκτικό και ασταμάτητο. Μια ομάδα που κατέβηκε χωρίς τον αμυντικό της ογκόλιθο (Κάρμο) και τη δεξιά της πλευρά (Ροντινέι-Φορτούνης) και τίποτα από αυτά δεν φάνηκε. Ο λόγος πολύ απλός: Ο Μεντιλίμπαρ κάνει άπαντες να αισθάνονται χρήσιμοι και όποτε παίζουν να βοηθάνε σημαντικά. Είναι δίκαιος, ξέρει να εκτιμά όσους δουλεύουν και θα δώσει σε κάθε έναν την ευκαιρία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άμπι, ο Ντόη, ακόμα και ο Ναβάρο που ήταν απογοητευτικός στις προηγούμενες εμφανίσεις του και μεταμορφώθηκε επίσης μέσα από το καλοδουλεμένο σύνολο του Βάσκου στρατηγού.

Όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους και ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι. Διεκδικεί το πρωτάθλημα και η γνώμη μου είναι πως με 5/5 στο φινάλε των playoffs, θα είναι αυτός που θα το κατακτήσει. Καθόλου εύκολο να το κάνει, αλλά δεδομένα μπορεί. Και φυσικά, έχει στον διάβα του και τρία κομβικά παιχνίδια στην Ευρώπη για να απογειωθεί. Μέχρι τέλους θα το πάει σε Ελλάδα και Ευρώπη, παίζοντας τα ρέστα του για να πάει το μεγαλύτερο… ταμείο της ιστορίας του!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x